ketvirtadienis, liepos 02, 2009

Rikota

Kartais sau leisdavau nusipirkti itališko Rikotos sūrio. Jis labai skanus, tačiau brangokas. Bet neseniai pati išmokau šį sūrį pasidaryti. Laiko užima nedaug, o rezultatas puikus. Sūris šviežias ir išlaikyti dėžutėje šaldytuve galima beveik savaitę.

Reikia:
1 litras riebesnio pieno
120 ml grietinėlės (36 proc. riebumo)
1,5 šaukšto citrinos sulčių
1 šaukštelis druskos

Pieną su druska kaitinkite puode beveik iki virimo, bet neužvirinkite. Tada supilkite citrinos sultis ir dar maišykite kokią minutę. Išjunkite viryklę ir dar pamaišykite minutę. Pienas turi būti sutrauktas.















Viską supilkite į sietelį, uždėtą virš puodo ar dubenio ir išklotą trigubu merliumi.















Palikite valandai nusivarvėti.















Gautą sūrį sudėkite į plastikinę dėžutę ir padėkite į šaldytuvą. Tinka tepti ant bagetės ar ciabatos. Skanaus!

3 komentarai:

  1. na kiek man žinoma, tai tokiu būdu gaunasi panyras, o ne rikota. rikotos riebumas yr 45 proc. ir ji gaminama iš išrūgų, o ne iš pieno.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Hmmm, kiek žinau, panyras gaminamas tik iš pieno ir dažniausiai slegiamas arba nuvarvinamas kaip mūsų varškė. Girdėjau ir apie gaminimą iš išrūgų, bet kaip tai padaryti, tai nežinau.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Bandžiau daryti rikotą iš kefyro. Pakelį kefyro reikia užšaldyti šaldiklyje, ištraukus perpjauti pakelį, išimti tą gabalą, dėti į dvigubą marlę ir leisti atšilti, tuo pačiu jis ir nuvarva (buvau pakabinusi nakčiai ant krano). Valgiau sumaišiusi su žalumynais ir druska, labai patiko ((:

    AtsakytiPanaikinti