šeštadienis, birželio 20, 2009

Migdoliniai sausainiai

Kažkada Ponių laimėje drįsdavau nusipirkti tik vieną-du tokius sausainius. Vieni buvo šokoladiniai, kiti - berods kavos skonio. Vienas kainuodavo gal kokius du litus. Jie tiesiog tirpo burnoje - neapsakomo, dieviško skonio. Taip būdavo nusiperki tą sulipintą iš dviejų dalių sausainuką, kapučino kavos, ir mėgaujiesi kiekvienu mažyčiu kąsniuku. Net neįsivaizdavau, kaip jie pagaminti. Ir atėjo laikai, kai interneto platybėse galima rasti begalę receptų. Ir radau. Angliškai jie yra macaroons, prancūziškai - macarons, vokiškai - Makronen. Pasirodo, būna jų įvairių skonių, įvairių variantų ir spalvų, sutepimui kremų būna taip pat įvairiausių. Tačiau pirmam kartui išbandžiau patį elementariausią gamybos būdą.

Reikia:
100 g kiaušinio baltymų (apie 3 kiaušinius)
110 g plikytų ir nuluptų migdolų riešutų
200 g cukraus pudros
50 g cukraus

Migdolų riešutus reikia nuplikyti verdančiu vandeniu, pamirkyti ir nulupti odeles. Tada sumalti į miltus su cukraus pudra. Kadangi neturiu kombaino, maliau su kavamale trumpais paspaudimais mažais kiekiais. Atsargiai, nes intensyviai malant riešutus galima sugadinti kavamalę.
Atskirai reikia išplakti baltymus su 50 g cukraus iki standumo ir blizgėjimo. Tada baltymus ir riešutus su cukraus pudra reikia sumaišyti penkiasdešimčia pasukimų.















Tada pabandyti šaukšteliu užkrėsti masės ant lėkštutės. Jeigu lieka kauburėlis ir neišsilygina, tada tą košę rekia dar truputėlį pamaišyti. Reikia, kad iškrėtus masės į lėkštelę pasidarytų blynelis. Skardą reikia iškloti kepimo popieriumi ir konditeriniu maišeliu ant jo išspausti blynelius 3-4 centimetrų. Būtų gerai palikti tarp tų skrituliukų didesnius tarpus, nes besilygindami jie plečiasi ir gali sulipti. Man taip kai kurie ir sulipo. Skardoje būtų gerai juos palikti kokiai valandai, kad apdžiūtų.















Tada kepti iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 minučių. Iškepusius atvėsinti ir tik tada nuimti nuo popieriaus stalo peiliu.














Vėliau galima sutepti kremu ir sulipinti du į vieną. Aš pasidariau karštą šokoladą, tik jį ilgiau pakaitinau, kad būtų tirštesnis (pienas, kakava, sviestas, cukrus, vanilinas, cinamonas).














Skanaus!
Abipusė lygiuotė

1 komentaras:

  1. Kaip aš anksčiau nepastebėjau tokių puikių "makaronų"! Atrodo labai gerai ir skaniai. :) Šaunuolė, ne kitaip!

    AtsakytiPanaikinti