sekmadienis, kovo 29, 2009

Medaus tortas

Šį tortą išmokau kepti dar vaikystėje mokykloje, darbų pamokoje. Tą kartą kartu su drauge kepėme labai mažytį - tokį, kokį ir kokias proporcijas jam padiktavo griežta darbų mokytoja. Štai ko reikia tešlai paruošti:


2 stiklinės miltų
2 v.š. medaus (aš dedu daugiau - šaukštus su geru kaupu)
60 g sviesto
pusė stiklinės cukraus
2 v.š. pieno
1 arb.š. sodos
1 kiaušinis
citrinos rūgštis arba actas nugesinimui (tinka ir citrinos sultys)
Prieskoniai tešlai: cinamonas, malti gvazdikėliai, apelsino arba citrinos žievelė, tarkuotas muskato riešutas, kvepiantieji pipirai
Kremas:
3 indeliai grietinės (~600 g.)
cukrus (pagal skonį)
1,5 arb.š. želatinos
citrinos sultys
citrinos žievelė

Jeigu darysite didesnį tortą, tiesiog dauginkite iš tiek kartų, kiek norite - dviejų, trijų, keturių,... Kadangi iš karto blynus kepiau trims tortams (per vieną savaitę turėjome tris gimtadienius), tai viską dauginau iš penkių (10 stiklinių miltų ir pan.). Tada man gavosi vienas didelis, mažesnis ir visai mažiukas tortas. Blynai gali stovėti ir kelias savaites, niekas jiems nepasidarys. Tik reikėtų apdengti, kad labai neapdulkėtų. O sutepti torto valgymo išvakarėse.

Tešlos gaminimas:
Cukrus, medus, riebalai kaitinami kol ištirpsta. Tada masė atvėsinama (būtinai, kitu atveju karšta masė sutrauks kiaušinius), įmušamas kiaušinis, supilamas pienas ir prieskoniai. Po to beriame sodą, sumaišytą su (vandenyje ištirpinta) citrinos rūgštimi ir miltais. Ir viską maišome, minkome iki tol, kol masė nelimpa prie rankų. Jeigu dar limpa, tai reikia įdėti dar šiek tiek miltų, bet geriau nepersistengti, nes kai tešla per kieta, tai tampa nebe tokia skani ir saldumo nebelieka. Šią masę (padalintą į norimą skaičių gabaliukų) įdedame į šaldytuvą (į kamerą) pusei valandos. Kočiojami pusės centimetro storumo lakštai (aš kočioju ploniau). Dydį pamatuokite maždaug pagal norimą lėkštę, bet neapipjaukite. Kepame skardoje, išteptoje riebalais ir pabarstytoje miltais. Kepame kol apgelsta. Kepu karštoje orkaitėje virš 200-jų šimtų laipsnių ir iš karto dviejose skardose. Vos spėju dėti ir traukti vieną paskui kitą. Tik tada galima apipjauti pagal lėkštės kontūrus. Taip atrodo iškepti ir apipjauti lakštai (blynai):














Kremas
gaminamas taip:
Grietinė atšaldoma ir plakama iki standumo palaipsniui beriant cukrų ir skystą želatiną (želatiną darykite pagal ant pakelio užrašytus nurodymus, bet dėkite labai mažai vandens). Įpilkite išspaustų citrinos sulčių (pagal skonį) ir įtarkuokite citrinos žievelės (iš pradžių citriną nuplaukite su soda). Kremą palaikykite šaldytuve valandą ar ilgiau, kad pradėtų stingti ir būtų lengviau užtepti ant lakštų. Pasiruoškite sviestinio popieriaus juostelių po apatiniu blynu. Tada sutepkite lakštus tuo kremu. Aptepkite torto viršų bei šonus. Po to juos apibarstome susmulkintais meduolinės tešlos trupiniais. Aš, nupjausčiusi iškeptų lakštų šonus (uždėjusi lėkštę, kol dar karšti ir minkšti), tuos likučius, jau atšalusius, iškočioju kočėlu ir dar persijoju per tinkliuką. Ant torto viršaus iš karto trupinius barstau per tinkliuką, o šonus aplipinu peilio pagalba. Iš anksto būnu pasiruošusi trafaretą papuošimui. Puodelyje sumaišykite kakavos miltelius su cukraus pudra (kadangi cukraus pudra ištirpsta, piešinys tampa ryškesnis nei barstant vien kakavos milteliais). Kai jau būna apibarstyti trupiniai, uždėkite trafaretą. Kakavos miltelius su cukraus pudra barstykite ant trafareto per tinkliuką. Atsargiai nukelkite trafaretą. Ištraukite sviestinį popierių iš po torto. Palikite nakčiai pastovėti kambaryje, o ryte įdėkite į šaldytuvą. Valgyti galima tiktai po 12-18 valandų. Skanaus!
Pasiruošimas lakštų sutepimui:













Tepamas kremas storu sluoksniu:













Užtepami kremu torto kraštai:













Apibarstoma trupiniais:













Išbarstomas piešinys:













Puikus reginys ir nepakartojamas skonis:













Mėgaukitės su saiku :)

Dar kitoks apipavidalinimas:













(dovana darbo vadovui - QFT (Quantum Field Theory)

Ir dar kitoks:













(dovana puikiai parašiusiajam ir apgynusiajam bakalauro darbą - Sveikiname!)




Taip pat:




Šuniukas



Laivas


Gėlių ornamentas




Meskiukas

21 komentaras:

  1. Labai tvarkingai ir gražiai apipavidalintas tortas! :) Neabejoju, kad ir skanus... ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Va ties ta apipavidalinimo vieta ir aš apakau... Nu ir grooožis!!
    O šiaip, tai tikriausiai neskanių medaus torų nebūna :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Malonu, kad jis jums gražus :) Šiaip paprastai apipavidalintas. Ilgėliau užtrunka tik trafaretą pasidaryti. Bet užtai galima tokį daiktą naudoti daugeliui tortų bei pyragų. O neskanių medaus tortų tai būna, dažniausiai tuo pasižymi pirkti parduotuvėse :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Vat vat - prasyciau isduoti paslapti kokia medziaga naudoji trafaretui? Mama naudodavo sviestini popieriu, bet jis blogai priglunda prie pavirsiaus ir konturai buna netikslus

    AtsakytiPanaikinti
  5. Šitą trafaretą padariau iš seno segtuvo :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. fantastika...medaus tortas jega...o pati oagaminti fantastiskai...super. beje kaip taip lygiai lakstus pasidarai?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ant dar karšto lakšto uždedu lėkštę ir greitai apipjaunu peiliu, kol dar neatvėso. O kai dar žalią tešlą iškočioju, įdedu į skardą ir tankiai subadau šakute prieš kepimą, kad nebūtų daug pūslių. Kepu aukštoje temperatūroje.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labutis, vat susigundziau pabandyt si medaus torta NAujametinaim vakarui issikept. Iskilo klausimukas- o jei vietoj sodos ideciau kepimo milteliu? ar deti tiek pat kaip sodos? noriu padaryt 8niem zmonem, is kiek man dauginti visas porcijas? 2 ar 3 kartus geriau?
    Is anksto aciu

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ir dar klausimukas del grietines- ar cia naudoti saldzia grietine ar ta kur indeliuose truputi rugstoka?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Rasa, aš visada naudoju sodą, tai dėl kepimo miltelių nedrįsčiau kažką patarti. Užtektų ir du kartus padauginti, bet jei nori dar kitą dieną pasmaguriauti, tai daryk trigubą. Grietinė, žinoma, - rūgšti ir ta geroji, tikroji - 30 proc. riebumo. Kai ištirpinsi želatiną, tai sumaišyk su šiek tiek kremo ir tada nedelsdama sumaišyk su visu likusiu kremu ir padėk į šaldytuvą pastingti. Tada geriau pavyks tepti ir nebėgs per kraštus.

    AtsakytiPanaikinti
  11. aciu Jurga uz greita atsakyma :)
    Bandysiu sedevruot :D

    AtsakytiPanaikinti
  12. Prašom :) Įdomiausia, kad aš niekada nežinau, ar kas komentuoja mano receptus. Tik šiaip akį užmečiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Aciu labai uz saunu recepta! Gavos labai riebus, bet skanus tortas! Tikiuosi nieko jei pasakysiu,kad vietoj sodos dejau tiek pat kepimo milteiu, o i grietine zelatinos nedejau ir gavosi viskas labai gerai :D

    AtsakytiPanaikinti
  14. O tai puiku. Turbūt grietinė pakankamai tiršta buvo, kad nebėgo per kraštus. O blynai išsikėlė, kai iškepė?

    AtsakytiPanaikinti
  15. jo gerai blynai issikepe :) o grietine dejau 38% riebumo! Siandien ragausim ta pati pyraga tik vietoj medaus kondencuota piena dejau :) ziuresim bendra skoni vakare :D

    AtsakytiPanaikinti
  16. labas,labai patiko tas receptukas.Si ketvirtadieni mano mazosios pirmas gimtadienis,kepsiu tortuka,bet niekur nerandu trafaretu,gal zinai is kur ju gauti?iskarto dekui uz atsakyma

    AtsakytiPanaikinti
  17. cia 1 tortui isviso reikia 600g grietines? ar 3 indeliai po 600g grietines? Kokio mazdaug skersmens blynai gaunasi is sio recepto?

    AtsakytiPanaikinti
  18. ... ir dar, kiek tiksliai gramu miltu ir cukraus?

    AtsakytiPanaikinti
  19. Mes irgi gaminame torta tik neturime minciu kaip ji apipavidalinti. ar tai koki drugeli, gelyte,..?

    AtsakytiPanaikinti
  20. Labai dekui uz recepta, daug kartu kepiau ir visad pavykdavo :) Beje paivairinimui, pertepant mazdaug ties viduriu idedu mandarinu ir likeryje mirkytu dziovintu slyvu, perpjovus ne tik graziai atrodo, bet ir super skanu :)

    AtsakytiPanaikinti
  21. Auginam bites ir siūlom įsigyti medaus. Garantuoju, kad natūralus ir tikras miško medus. Išpilstytas į kibirėlius. 1 kg - 16 Lt. Kaune, Aleksote arba Garliavoje. Norint įsigyti rašykite a.kelbauskas@gmail.com arba skaminkite 8 604 97061. Parduodame nuo 1 kg iki 200 kg kiekiais.

    AtsakytiPanaikinti