antradienis, liepos 21, 2009

Arūno Žilio paveikslas

Šiandien kaip tik žiūrėjau jau senoką komediją "Nurse Betty". Viename epizode pamačiau šmėkštelint lietuvių dailininko Arūno Žilio paveikslą. Esu girdėjusi, kad seriale "Draugai" buvo pasirodęs šio dailininko paveikslo plagiatas. Bet apie "Seselę Betę" tai nieko negirdėjau ir internete taip pat neradau. Tačiau dabar supratau, kur šuo pakastas. Radau, kad daromi jo paveikslų atspaudai ir griežtai tiražuojami. Tokio vieno "paveikslo" kopija Amerikoje kainuoja 500 dolerių. Dabar viskas aišku, iš kur tame filme pasirodė dailiniko paveikslo fragmentas.
Štai vienas iš jo paveikslų:





















Šiek tiek čia įžvelgiu ir K.M.Čiurlionio motyvus. Iki šiol maniau, kad jis tik Gustavo Klimto bruožus paveldėjo. Įdomu, kiek dar A.Žilys brangs. Kokią jo miniatiūrą būtų visai nieko turėti. Paveikslas paimtas iš šios interneto svetainės.

trečiadienis, liepos 08, 2009

Grietinėlės ledai su šokoladu ir Twix saldainiais

Ar žinojote, kad galima į vieną sudėti viską, ką mėgsti ir gauti, pvz., trigubą dozę viename to, ką mėgsti. Trigubas pasitenkinimas vienu metu valgant vieną dalyką. Taip aš dariau šiuos ledus.

Reikės:
400 ml grietinėlės (36 proc.)
3 kiaušinių tryniai
du tregždaliai stiklinės cukraus
1 šaukštelis vanilinio cukraus
100 g šokolado (su 50 proc. kakavos)
Twix dvigubas saldainis

Išplakite grietinėlę su dalimi cukraus. Išplakite trynius su kita dalimi cukraus ir vaniliniu cukrumi. Tada sujunkite šias dvi mases į vieną ir dar truputėlį paplakite. Sukraukite grietinėlės-trynių masę į ledų gaminimo aparatą ir užstatykite 30 minučių. Tada ištirpinkite šokoladą puode su trupučiu grietinėlės ir pastatykite, kad atšaltų. Tada supjaustykite Twix saldainius gabalėliais. Kai baigs gamintis ledų masė, išjunkite aparatą ir ranka įmaišykite šokoladą ir saldainius-sausainius. Šie ledai buvo be proto skanūs, ir labai saldūs. Tikriausiai dėl Twix saldainiuose esančios karamelės. Tikras smaližių rojus. Skanaus!

Braškinis šerbetas


Norite ko nors gaivaus? Kažko skanaus ir neriebaus? Ir dar saldaus? Tada pataikėte kaip tik čia! Braškių sezonas dar nesibaigė, o valgyti braškes jau pabodo. Bet šias uogas galima panaudoti įvairiems desertams gaminti. O šį kartą pagaminsime tokį desertą, kurį galima išlaikyti ilgą laiką ir jis nesuges. Taigi - šerbetas iš braškių.

Reikia:
450 g braškių
100 g cukraus
1 šaukštelis vanilininio cukraus
šlakelis degtinės
žiupsnelis druskos

Braškes supjaustykite gabaliukais ir užpilkite cukrumi ir vaniliniu cukrumi su žiupsneliu druskos. Suplakite blenderiu iki vientisos masės, kol cukrus visiškai ištirps. Tada šliūkštelkite degtinės. Būtų gerai degtinė be priedų, nes kokia Pipirinė čia nelabai tiks. Paruoškite ledų gaminimo aparatą, sukrėskite braškių košę ir nustatykite 30-čiai minučių. Galite valgyti iš karto. Arba sukrėskite į dėžutę ir padėkite į kamerą. Atsargiai valgykite karštą dieną, nes galima ir persišaldyti.















Skanaus!

Ledai su šokoladu, graikiniais ir žemės riešutais


Vis bandau įvairius ledų variantus. Šį kartą pateikiu ledų su skirtingais riešutais ir ledų su šokoladu variantą. Kitą kartą graikinius riešutus karamelizuočiau, o žemės riešutus sumalčiau į miltus. O šokoladinis variantas pavyko puikiai.

Reikia:
6 kiaušinių
300 g cukraus
Vanilinio cukraus
700 g grietinėlės (36 proc. riebumo)
100 g kepintų žemės riešutų
100 g kepintų graikinių riešutų
100 g juodojo šokolado (70 proc. kakavos)

Atskirti trynius nuo baltymų. Trynius išplakti su 200 g cukraus ir vanilinio cukraus. Dalį grietinėlės pašildyti ant silpnos ugnies. Į ją supilti išplaktus trynius ir gerai išplakti. Atvėsinti. Tada išplakti baltymus su žiupsneliu druskos ir 50 g cukraus. Tada išplakti likusią grietinėlę su likusiu cukraus kiekiu. Viską padėti į šaldytuvą. Tuo metu pakepinti graikinius riešutus ir stambiai sukapoti. Žemės riešutus irgi sukapoti. Šokoladą išlydyti su trupučiu pieno.
















Į trynių-grietinėlės masę įmaišyti išplaktus baltymus, o vėliau išplaktą grietinę. Tą masę padalinti per pusę. Vieną dalį sudėti į ledų gaminimo aparatą ir maišymo pabaigoje supilti ištirpintą šokoladą. Kitą dalį tuo metu laikyti šaldytuve arba (20 min.) kameroje. Tą patį pakartoti su likusia dalimi, tik pabaigoje maišymo į pusę masės suberti graikinius riešutus, į kitą pusę - žemės riešutus.
















Skanaus!

ketvirtadienis, liepos 02, 2009

Rikota

Kartais sau leisdavau nusipirkti itališko Rikotos sūrio. Jis labai skanus, tačiau brangokas. Bet neseniai pati išmokau šį sūrį pasidaryti. Laiko užima nedaug, o rezultatas puikus. Sūris šviežias ir išlaikyti dėžutėje šaldytuve galima beveik savaitę.

Reikia:
1 litras riebesnio pieno
120 ml grietinėlės (36 proc. riebumo)
1,5 šaukšto citrinos sulčių
1 šaukštelis druskos

Pieną su druska kaitinkite puode beveik iki virimo, bet neužvirinkite. Tada supilkite citrinos sultis ir dar maišykite kokią minutę. Išjunkite viryklę ir dar pamaišykite minutę. Pienas turi būti sutrauktas.















Viską supilkite į sietelį, uždėtą virš puodo ar dubenio ir išklotą trigubu merliumi.















Palikite valandai nusivarvėti.















Gautą sūrį sudėkite į plastikinę dėžutę ir padėkite į šaldytuvą. Tinka tepti ant bagetės ar ciabatos. Skanaus!

Jogurtas


Jau senokai atsisakiau visų pirktinių jogurtų su priedais. Tik pažiūrėkite į jų sudėtį - ar tikrai organizmui tinka visi tie priedai: modifikuotas krakmolas, želatina, stabilizatoriai, cukrus ir kt. Kai tik sužinojau, kad jogurtą galima pasidaryti pačiai, pabandžiau ir supratau, kad tai ne tik sveikiau, bet net ir pigiau. Taigi pateikiu paprastą jogurto gaminimo būdą.

Reikia:
1 litras riebesnio pieno (perku Rokiškio naminį)
1-2 šaukštai natūralaus jogurto be priedų (aš dedu visą indelį Dobilo ekologiško jogurto)

Ant vidutinės ar mažos ugnies prikaistuvyje šildykite pieną, kol pakraščiuose pasirodys burbuliukai ir nuo paviršiaus pradės kilti garai.
Pašildytą pieną supilkite į didelį dubenį, kad atvėstų maždaug iki 45 laipsnių (termometrą nusipirkau arbatos parduotuvėje, skirtą arbatai). Jei termometro neturite, darykite taip, kaip daro graikai: temperatūra yra tinkama, jei rodomąjį pirštą galite išlaikyti 20 sekundžių.
Jogurtą sudėkite į visą pieną ir gerai išmaišykite. Palikite pridengtą kambario temperatūroje per naktį. Ryte sukrėskite į stiklainiuką ir įdėkite į šaldytuvą. Gardinti galima bet kuo, taip pat dėti į varškę, braškes ir pan. arba valgyti vieną. Skanaus!